logo
جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

عنوان مقاله : سامانه مودیان

تاریخ انتشار

آخرین بروزرسانی

محتوای مقاله

آشنایی با سامانه مودیان

قبل از بررسی موارد مربوط به سامانه مودیان، باید اطلاعات مختصری را در اختیار شما قرار دهیم. در سال های گذشته فرار مالیاتی، موجب بروز مشکلات متعددی برای دولت و سازمان امور مالیاتی شده است. این مشکل به نوبه خود، یکی از مهم ترین عوامل موجود در جهت کاهش درآمدهای مالیاتی مربوط به دولت می باشد. همچنین فرار مالیاتی توانسته فشار بسیار زیادی را بر مودیان مالیاتی تحمیل کند. دولت برای مقابله با این معضل، فعالیت های بسیار زیادی انجام داده است. یکی از مهم ترین فعالیت انجام شده توسط دولت، تاسیس سامانه مودیان می باشد. این سامانه توسط دولت، مورد تصریح قانون قرار گرفته است.

با توجه به قانون مذکور، اکثر مودیان مالیاتی موظف به ثبت نام در این سامانه می باشند. این افراد باید تکالیف مربوط به سامانه نامبرده را مانند ارسال صورت حساب های الکترونیکی، انجام دهند. اگر مودیان مالیاتی تکالیف مذکور را انجام ندهند، با تبعات قانونی تخطی خود، مواجه خواهند شد.

بنابراین با توجه به نکاتی که درباره سامانه مودیان گفتیم، لازم است نحوه ورود و بررسی آن را نیز برای شما شرح دهیم. نشانی این سامانه tp.tax.gov.ir می باشد. شما در ابتدا به این سایت از طریق نشانی مذکور، وارد می شوید. برای وارد شدن به سایت باید کد ملی یا شناسه ملی خود را به همراه کلمه عبور وارد کنید. در ادامه، کلمه بعدی را انتخاب کرده و در نهایت وارد سایت می شوید. اگر برای بار اول است که وارد این سامانه می شوید، ثبت نام در سایت را جزو اولین اقدامات خود قرار دهید.

به منظور ثبت نام در این سایت کافی است که روی کلمه ثبت نام کلیک کرده و تمام اطلاعات خواسته شده را به دقت وارد نمایید. سپس در نهایت با انتخاب نام کاربری و رمز عبور میتوانید از سایت بهره ببرید.

بررسی سامانه مودیان

در وهله اول ممکن است برای شما سوالی تحت این عنوان پیش بیاید که سامانه مودیان چیست. در پاسخ به این سوال باید گفت که این سامانه به وسیله سازمان مدیریت می شود. در این سامانه برای هر مودی، یک کارپوشه مخصوص قرار دادند. لازم به ذکر است که برای تبادل میان سازمان و مودیان به این کارپوشه ها نیاز پیدا خواهید کرد. مودیان قادرند به وسیله هر دستگاه که به آن حافظه مالیاتی وصل شده باشد به سامانه مودیان مراجعه کنند.

برای مثال میتوانند با استفاده از هرگونه سخت افزار، نرم افزار، رایانه شخصی، ترمینال های فروشگاهی، فضای ابری و غیره به سامانه مودیان وصل گردند. به طور کلی امروزه سامانه مذکور را به عنوان مرجع اصلی و پایانی صدور، استعلام و ثبت صورت حساب های الکترونیکی می شناسند.

وظیفه مودیان در ابتدای ورود به سامانه مودیان

در ادامه وظیفه مودیان را در ابتدای ورود به سامانه مودیان شرح می دهیم. طبق قانون وضع شده مربوط به پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، مودیان مالیاتی بعد از وارد شدن به این سامانه باید وظیفه خود را انجام دهد. این وظیفه که مودیان باید بعد از ثبت نام خود در سامانه انجام دهند، صدور صورت حساب الکترونیکی نام دارد. مطابق با این اصل، مودیان مالیاتی که مشمول هستند، صورت معاملات فصلی خود را باید به جای دیگری ارسال نمایند. در واقع آنها آن را باید به جای سامانه مربوط به صورت معاملات فصلی به سامانه مودیان ارسال نمایند. لازم به ذکر است که صورت حساب مذکور را باید به صورت الکترونیکی ارسال نمایند.

خرده فروش ها و سایر واحد های صنفی که مستقیما در ارتباط با خریداران نهایی هستند باید صورت حساب الکترونیکی و پایانه فروشگاهی خود را در سامانه ثبت کنند. پایانه های فروشگاهی عبارت اند از دستگاه های کارتخوان و درگاه های پرداخت الکترونیکی.

اشخاص موظف به ثبت نام در سایت مودیان

چه کسانی باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند. در جواب به سوال طرح شده باید گفت که قانون، افراد خاصی را تعیین کرده است. مطابق بند ج ماده یک قانون مربوط به پایانه های فروشگاهی و سایت مودیان، در خصوص افراد مشمول نکات درج شده است. تمام شاغلین صنفی و غیر صنفی و اشخاص حقوقی عنوان شده در فصل های 4 و 5 قانون مالیاتی، مشمول ثبت نام در این سامانه می باشند. به عبارتی دیگر دو دسته از مودیان مالیاتی باید به غیر از نام نویسی اظهارنامه مالیاتی در سامانه مودیان نیز ثبت نام کنند. دسته اول مربوط به افراد حقیقی که جزو صاحبین مشاغل می باشند.

فرقی نمی کند که افراد مذکور صاحبین مشاغلی صنفی باشند یا غیر صنفی. دسته دوم متعلق به تمام افراد حقوقی است. این افراد عبارت اند از شرکت های تجاری و افراد حقوقی غیر تجاری. افراد حقوقی غیر تجاری را صرفا نسبت به درآمد های حاصله از فعالیت های انتفاعی خود، در نظر می گیرند.

بررسی فواید سایت مودیان

این سایت فوایدی دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم. اکثر مشمولین پرداخت مالیات که از پایانه ها و درگاه های فروشگاهی و الکترونیکی بهره می برند موظف به استفاده از این سامانه هستند. همواره به صورت روزانه، پرداخت های مالیاتی در حال تغییر و تحول می باشند. همچنین مراحل دریافت اظهارنامه های مالیاتی و صادر شدن صورتحساب های مالیاتی نیز الکترونیکی شده است. با توجه به موارد گفته شده، نحوه ثبت نام و استفاده از سایت مودیان، چیزی نیست که بخواهید فراموش کنید. برای مثال اگر مشمولین مالیاتی، صورتحساب هایشان را در زمان مناسب پرداخت نکنند با جریمه های مالیاتی سنگین مواجه می شوند.

همانطور که میدانید، تکمیل کردن اظهارنامه ها به صورت دستی برای بخش های صنفی که مجهز به درگاه الکترونیکی هستند، در حال نابودی است. لازم به ذکر است که برای فعالین اقتصادی در سایت مودیان، صورت حساب های الکترونیکی ارسال می گردد.

مشمولین قانون سامانه مودیان

سازمان امور مالیاتی همواره افراد حقیقی و حقوقی را موظف به ثبت نام در سایت مودیان می کند. این افراد باید در این سایت ثبت نام کنند، در غیر اینصورت با جریمه های سنگین مواجه خواهند شد. سامانه مذکور از بهمن سال 99 راه اندازی شده است. به این ترتیب افراد نامبرده از سال 99 به این طرف، باید در سایت ثبت نام کنند.

لازم به ذکر است که مسئولیت، ثبت اطلاعات درست در سایت مودیان بر عهده مودی می باشد. مودیانی که به طور مستقیم با مصرف کننده در ارتباط هستند نیازی به استفاده از این سایت ندارند.

8 وظیفه مودیان مالیاتی !

جریمه های سامانه مودیان

مطابق ماده ۲۲ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ، تخلفات وحسب مورد ، جریمه های متعلقه بشرح ذیل می باشد :

الف) عدم صدور صورتحساب الکترونیکی، معادل ده درصد(۱۰%) مجموع مبلغ فروش انجام شده بدون صدور صورتحساب الکترونیکی یا بیست میلیون (۲۰/۰۰۰/۰۰۰)ریال، هر یک که بیشتر باشد.

ب) عدم عضویت در سامانه مودیان، عدم استفاده از پایانه فروشگاهی، عدم استفاده از حافظه مالیاتی، استفاده از حافظه مالیاتی متعلق به سایر مودیان، یا واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران، معادل ده درصد(۱۰%) مجموع مبلغ فروش انجام شده از آن طرق، یا بیست میلیون (۲۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد و محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی.

پ) عدم اعلام شماره حساب یا حسابهای بانکی واحد اقتصادی که گردش مالی واحد از طریق آن یا آنها انجام می شود به سازمان، معادل ده درصد (۱۰%) مجموع مبلغ فروش انجام شده از طریق آن حساب یا بیست میلیون (۲۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد و محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی.

ت) عدم تحویل صورتحساب چاپی به خریدار، حذف یا مخدوش کردن صورتحساب، معادل دو درصد (۲%) مبلغ صورتحساب های مذکور یا معادل بیست میلیون (۲۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال هر یک که بیشتر باشد.

ث) عدم رعایت احکام مذکور در مواد (۱۲)، (۱۳) و (۱۴) این قانون، معادل یک درصد (۱%) مبلغ فروش  گزارش نشده یا معادل ده میلیون (۱۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد.

تبصره ۱ـ

 مبلغ جریمه ­های ثابت مندرج در این قانون، متناسب با نرخ تورم سالانه بر اساس آخرین اعلام بانک مرکزی، هر سال توسط سازمان اعلام می شود.

تبصره ۲ـ

 سازمان نمی تواند بیشتر از پنجاه درصد(۵۰%) جریمه های موضوع این ماده را مطابق ماده (۱۹۱) قانون مالیات های مستقیم مورد بخشودگی قرار دهد.

تبصره ۳ـ

در صورت اعمال جریمه­ های موضوع بندهای «الف» و «ث» این ماده، جریمه موضوع ماده (۱۶۹) قانون مالیات های مستقیم اعمال نمی شود. در صورت اعمال جریمه های مذکور در بند«ب»، جریمه های مذکور در بندهای «الف» و «ت» اعمال نمی شود.

به جز جرائم موضوع ماده ۲۲ که برای اشخاصی که در سامانه مودیان ثبت نکرده اند وجود دارد مطابق ماده ۸ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان :

 مودیانی که از ثبت نام در سامانه مودیان خودداری کنند و نیز خرده فروشی ­ها و واحدهای صنفی که مستقیما با مصرف کننده نهائی ارتباط دارند، در صورتی که از پایانه فروشگاهی استفاده نکنند، مشمول امتیاز مذکور در ماده (۴) این قانون نمی باشند. سازمان موظف است معادل مالیات متعلق به فروش مودیان موضوع این ماده را به هر طریق ممکن از جمله مراجعه به محل های فعالیت و رسیدگی به دفاتر، اسناد و مدارک آنان، (اعم از فیزیکی و الکترونیکی) یا هرگونه مدارک و قرائنی که به دست می آورد، تعیین و مطالبه کند. در تعیین مالیات متعلق به این مودیان، هیچ­گونه اعتبار مالیاتی برای خریدهای آنان منظور نخواهد شد. مودیان مزبور، در صورت اعتراض به میزان فروش اعلام شده توسط سازمان، می توانند با ارائه اسناد و مدارک مثبته به مراجع دادرسی مالیاتی مراجعه کنند.

یعنی اگر در سامانه مودیان ثبت نام نکنید هم رسیدگی مالیاتی میشوید و هم مامور مالیاتی با هر روشی میتواند درامد شما را برآورد نماید و هم اعتبار مالیات بر ارزش افزوده خرید شما قابل قبول نیست.

تبصره ـ در صورتی که مودی موضوع این ماده قبل یا حین دادرسی به عضویت سامانه مودیان درآید، سازمان موظف است اعتبار مالیاتی وی را مطابق اعلام سامانه مودیان پذیرفته و از بدهی مالیاتی او کسر کند.

 

آیا ثبت نام در سامانه مودیان اجباری است؟

تصویب نامه فوق (شماره 6315 مورخ 1400/1/24) بر اساس رای دیوان عدالت اداری و به دلیل عدم دریافت پاسخ از سوی مراجع قانونی در بازه زمانی مورد نظر، ابطال شد. به این ترتیب کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی بر اساس فراخوان‌های اعلامی سازمان مالیاتی مشمول ثبت نام و اجرای تکالیف مربوط به سامانه مودیان خواهند بود.

لاله رضوی

نویسنده مقاله : لاله رضوی

من لاله رضوی هستم همواره مشتاق آموزش دیدن و آموزش دادن مباحث حسابداری خیلی خوشحالم از اینکه وارد حوزه ای شدم که بهش عشق و علاقه زیادی دارم که همین عشق و علاقه باعث رشد و پیشرفت من در رسیدن به اهدافم شده امیدوارم بتونم بهتون در رسیدن اهدافتون کمک کنم اگه سوالی دارید لطفا کامنت بگذارید تا به شما پاسخ دهم.

4 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

logo